Fogyatékkal Élők Világnapja 2018

Dáka

A Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézménye és a Veszprém Megyei ÉFOÉSZ Szervezete rendezvényt szervezett a fogyatékos emberek világnapja alkalmából hétfőn. Az eseménynek a Városi Sportcsarnok adott otthont. A programon a pápai középiskolák mellett a megye összes fogyatékkal élő és gondozó intézményének lakói is részt vettek. 
Hanich Ferenc, a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményének igazgatója elmondta, évről évre megszervezik december 3-án a fogyatékos emberek világnapját. 

-Amikor az a gondolat felmerült bennünk, hogy rendezzünk egy sportos napot, hiszen a fogyatékkal élőket el kell fogadni, empátiát kell feléjük mutatni, akkor felvettük a kapcsolatot Egyházi Andreával, a Pápai Tankerületi Központ igazgatójával, hogy az integráció hogyan tudna megvalósulni. Ekkor vetődött fel az az ötlet, hogy vonjuk be a városban tanuló középiskolás diákokat és együtt szervezzünk egy jó hangulatú sportos programot. Amikor az empátiáról beszélünk, azt a gyakorlati életben kell átélni. Ez a rendezvény kiválóan alkalmas erre, így a diákok testközelből élhetik át, hogyan lehet együtt egy kellemes napot eltölteni a fogyatékkal élőkkel - emelte ki az igazgató, aki hozzátette, intézményük évek óta nyitottként működik, folyamatosan jelen vannak a társadalom életében, fellépnek vásárokon, kulturális bemutatókon. A fogyatékkal élő emberek ugyanolyan értékesek, mint a többi embertársunk - fűzte hozzá. 

A program közös bemelegítéssel kezdődött, majd dr. Kovács Zoltán megfújta a sípot és elkezdődött a Mikulás-futás a Sportcsarnok körül. 
A rendezvényt dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki mint mondta, december 3-án emlékezünk meg fogyatékkal élő embertársainkról. Köszönetét fejezte ki a szervezőknek és a támogatóknak, akik hozzájárultak a program sikeréhez. Mint mondta, a világon 650 millió olyan ember van, aki vagy születési rendellenességgel vagy balesetből adódóan fogyatékkal él. Mi, akik körülöttünk élünk, látjuk, hogy ez nem könnyű feladat, mindenkinek meg kell adni az esélyt, mintha nem lenne fogyatékossággal élő. Magyarországon 600 ezer ember él így, amely komoly feladatot ró a társadalomra. Ezért vannak különböző otthonok, akik ebben segítenek. 2006-ban készült el az a határozat, amit a parlament ratifikált, amely ezzel kapcsolatban tevékenységeket határoz meg. Az Európai Unió is adott ilyen feladatot az akadálymentesítésben, az egészségügyben, az oktatásban, hogy az esély ugyanaz legyen azoknak is, akik fogyatékkal élnek. 

A sportnap vidám sorversennyel folytatódott, vegyes csapatokban. A nap zárásaként a Mikulás is ellátogatott a rendezvényre, aki megajándékozta a résztvevőket, majd az eredményhirdetés következett. A díjakat Unger Tamás alpolgármester és Horváthné Somogyi Ildikó, az ÉFOÉSZ Veszprém megyei elnöke adta át. 
A programot Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója, Áldozó Tamás polgármester, Szijártó László Veszprémi-Főegyházmegyei Karitász igazgatója is támogatta.


Cikk forrása: www.papa-ma.hu

A forrás itt olvasható: https://www.papa-ma.hu/index.php?op=cikk_reszletes&id=19005

A rendezvény további képeit az alábbi linken megtekinthetik:  

http://www.dakaotthon.hu/daka/kepek/fogyatekossaggal-elok-vilagnapja-2018

Az eseményről készült riport megtekinthető itt (10:49-től): https://www.youtube.com/watch?v=TfXHwHa1Bhk&index=3&list=PL7EF56D02C16324FC&t=0s

További megjelent cikk a rendezvényről: https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/felhivtak-a-figyelmet-a-fogyatekossaggal-elok-helyzetere-papan-2582257/