Kerti munkák a fejlesztő foglalkoztatásban

Dáka

Téli szellők fújjatok csak

játszatok a hajamon.

Olvassz havat, melengető

márciusi szép napom.

Jó volna már munkálkodni,

arra vár a kert, mező.

Szép reményhez, szorgalomhoz

kell a fény, a jó idő.

(Szécsi Margit: Március)

 

Ha elkezd jobbra fordulni az idő, el lehet kezdeni a kertészkedési előkészületeket, sőt, van, amit már vetni is lehet.

A kertészkedés tavasszal egyszerre zúdul az ember nyakába, mert amint eltűnik a zord téli időjárás, a természet egy szempillantás alatt felébred.  A fejlesztő foglalkoztatás keretében dolgozó lakóink is megkezdték a kinti munkákat, amelyhez a természet hol napsütéses, hol hidegebb idővel járult hozzá.

Kora tavaszi munkálatok

A kora tavaszi munkákat az őszi falevelek összegyűjtésével kezdtük és a füves területek átgereblyézésével.

Amint a föld már nem fagyos, el lehet kezdeni a puhítását. A kertészkedés tavasszal a szántással, ásással, robizással (kapálógép) kezdődik, hiszen rögös kemény talajba nem lehet sem magot vetni, sem kis palántákat ültetni úgy, hogy azok életben is maradjanak. A virágágyás szegélyek tisztítása is elmaradhatatlan, ha azt szeretnénk, hogy szép legyen majd virágoskertünk.

Az előkészített talajba megkezdtük a hagyma vetését, ültetését és a fenyők, tuják telepítését.

Az üvegházban és a fólia sátrak mentén is folynak a munkálatok. Az átrostált föld bekerül az üvegházba, ahol dugványozáshoz készítik elő a földdel megrakott cserepeket.

A fóliasátor újra fóliázása is szükségessé vált a szeszélyes időjárásnak köszönhetően, ennek előkészítésében közreműködtek lakóink. Ahol a fóliasátor ép maradt, ott már a salátáink is fejesednek.

Ahhoz, hogy virágos kertünk tavasztól őszig színpompás virágokkal gyönyörködtessen bennünket, kora tavasztól rendszeresen gondozni kell. Először a tavasz korai hírnökeit, a krókuszok környékét gereblyézzük át, majd az évelő növényeket frissítjük fel metszéssel.

Az üvegházakban is nagyüzemben folyik a munka, dugványozással tuják kerültek ültetésre, valamint a korábban ültetett magokból már kikeltek és erősödnek a paprika és paradicsom palánták.

Csanádi Imre: Tavasz-ébresztő

 

Ébredj új tavasz,

jégtörő,  sugaras,

gallyat lombosító,

rügyet rojtosító,

mindenféle madarakat

víg versre tanító!