Pünkösdölő

Dáka

A pünkösd húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg.

A pünkösdi király választás középkor óta ismert szokás, ekkor ügyességi versenyen kiválasztották a megfelelő legényt, aki később a többieket vezethette. Ez a tisztség egy hétig, de akár egy évig is tartott. Gyakran ez alkalomból avatták fel a legényeket, akik ezentúl udvarolhattak.

A mai napon Dákán is megválasztották a pünkösdi királyt és királynőt.

Ügyességi játékok keretében 6 csapat  6 állomáson vett részt. Az ügyességi feladatok között volt egyensúlyozás, célba dobás, tojástartóba pattintás, ceruzalógatás, galambkeresés és pünkösdi totó, valamint mocsárjárással várfaldöntés. A csapat játékosok részvételükért pünkösdi rózsa motívumú kerámia nyakláncot kaptak jutalmul.

A győztes csapat fiútagjaiból kerültek ki a királyjelöltek, akik három erőnléti próbán vettek részt a királyi cím eléréséhez. A fiúk megméretették magukat farönk gurító ,- lufi fújó és bothúzó verseny keretében.

A győztes csapat lánytagjaiból gumicsizma hajítás, egy lábon állás és kötélhúzás alapján került megválasztásra a pünkösdi királynő.

A pünkösdi vetélkedőben nem szereplő résztvevőknek lehetőségük volt a szociális foglalkoztatóban  pünkösdi rózsa készítésére, valamint pünkösddel kapcsolatos sablonok színezésére.

Az idő kegyes volt hozzánk, nagyon jó hangulatban töltöttük el a délelöttöt.