Életmód Klub (2019. augusztus 5.)

Darvastó

Életmód Klub

(2019. augusztus 5.)

17 fő lakó részvételével

Zalakoppány

 

A mai napon meghívást kaptunk Steppán Szabolcs őstermelő-kistermelőtől, a Zalai Élet Törzs alapítójától a Zöld Kapu vegyszermentes kertbe, Zalakoppányba.

Vendégváró csomaggal (mely zabkekszet tartalmazott), cukkinis kevert süteménnyel és házi készítésű levendula-, illetve barack szörppel fogadtak minket. Szabolcs néhány mondatban bemutatta nekünk, hogy mi indította el őket ezen a vegyszermentes úton. Mottójuk: „egy élhetőbb, tisztább rendszer kialakítása”. Azt szeretnék bebizonyítani, hogy lehet tiszta élelmiszereket, tiszta háztáji termékeket előállítani és termelni.

Ezután párjával körbevezettek minket a kertjükben. Beszéltek a komposztálási folyamatokról, mulcsolásról, mikronövények termesztéséről. (Ezek kicsinyke növények apró levelekkel és 6-8 cm nagysággal, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, antioxidánsokat és ásványi anyagokat. Óriási vitaminbombának is nevezhetünk egy-egy ilyen apró növénykét). Növényvédelem szempontjából csak teljesen természetes anyagokat, csalánból készült permetlevet, algát és huminsavat használnak.

A zöldségeket-gyümölcsöket nem csak saját felhasználásra termesztik, hanem a környező éttermek is nagy keresletet mutatnak irántuk, illetve a Cekker Bevásárló Közösség piacán árusítanak Keszthelyen

Ebédre ízletes, házi sütésű pizzával kínáltak meg minket.

Ebéd után megnézhettük a környék - a Törzs által összefogott-kistermelőinek vásárát, ahova a tagok elhozták kézműves termékeiket, és tudásukat előadásokon adták át egymásnak, nekünk.

Volt itt tej, sajt, méz, szörpök, szirupok, zöldségek, csoki, tojás, lekvár, kenyér, fűszerek, gyógynövények, teák, mandalák, gyertyatartók, levendula.

Meglepetésként meghallgathattuk Kövi Szabolcs előadó spirituális világzene koncertjét, melyet fúvós hangszereken (fuvola, pánsíp, egzotikus fúvós hangszerek a világ minden tájáról) adott elő. Megfogalmazása szerint „a zene azért képes olyan mélyen megérinteni a lelkünket, mert belül harmóniára vágyunk, van bennünk egy kapu, ami a felsőbb igazságokhoz vezet. Ezt a kaput tudja megnyitni a nyugodt, konszonáns muzsika.”

Egy tartalmas, tanulságos napot éltünk meg újra, új ismeretségekre tettünk szert. Lehetett tanácsot kérni, adni, kérdezni, válaszolni, mosolyogni, élményt megosztani, pihenni, meditálni.

Jó volt látni, hogy vannak még emberek, akik tenni akarnak önmagukért és egy tiszta, élhető világért.

 

 

                                                                           Miklósi-Sikes Kinga