Esélyegyenlőségi tábor

Darvastó

A Félúton Ház Alapítvány a NEA-TF-17-SZ-0259 sz. pályázat keretében, „Esélyegyenlőségi tábor” néven szervezett Zalakaroson 16 fő lakó és 4 fő kísérő részére üdülést 2018.02.19-től 22-ig. Az üdülés célja a Darvastói intézmény lakónak felkészítése az esetleges kitagolásra, az önállóbb életformára, a társadalomba való beilleszkedésre, az integrációra.

Az üdülés keretében az első napon részt vettünk egy 30 perces masszázson, melyen ellazultunk és ráhangolódtunk a kikapcsolódásra, pihenésre. A hangulatot fokozva a szálloda wellness részlegében töltöttük a délutánt, ahol a jakuzzi, só szoba, szauna, úszómedence adta kényeztetéssel éltünk. Vacsora előtt a szálloda társalgójában egészségprogram előadást tartott a szakápoló kolléganő melynek keretében megismerkedtek egészségi állapotukkal, betegségeikkel, azok megelőzésével, egészséges tápanyagokkal, a mozgás fontosságával, mely hozzájárul egészségi és mentális állapotuk, közérzetük, hangulatuk meghatározásához. Vacsoránkat a szálloda éttermében fogyasztottuk, svédasztalos tálalással, ahol a gyakorlatban is bemutathattuk a különböző saláták, dresszingek elkészítését, illetve gyakorolhatták az önálló ételválasztást és önkiszolgálást.

A második nap reggeli után a gazdaságis kolléganő pénzügyi ismereteket gyakoroltatott, majd a két mentálhigiénés kolléganő felkészítette a résztvevőket a nap kihívásaira, az önálló vásárlásra, fürdőbelépő jegyváltására, a gyógyfürdő különböző szolgáltatásainak kulturált használatára. Délelőtt a zalakarosi belváros üzleteiben a vásárlás következett, ahol a délelőtt elhangzottakat a gyakorlatban is alkalmazhatták az üdülők. Az ebédet a fürdő éttermében önállóan választotta ki és rendelte meg magának. Délután pedig a fürdés, lazulás következett estig.

A harmadik napon reggeli után csoportmunkában dolgoztuk fel az elmúlt 2 nap történéseit, nehézségeit és közösen határoztuk meg azokat a viselkedési szabályokat, melyeket alkalmazni szükséges az intézmény falain kívüli életben. Ezután ismét a gyógyfürdőben töltöttük a napot és gyakoroltuk a napokban elhangzottakat.