Disznóvágás

Disznóvágás

Mindenki megérdemli, hogy kapjon egy esélyt, hogy megismerjék.

Ehhez ki kell kapcsolni az ítélkezés, az előítélet, a saját értelmezések védőpajzsát.

(Raphaëlle Giordano)

Téli időszakban nemcsak a baráti társaságok kedvelt programja a disznóvágás, különleges csapatépítő program is lehet, ahol együtt ízesítheti, gyúrhatja a kollektíva a kolbászhúst és töltheti, majd kóstolhatja meg a saját készítésű a hurkát-kolbászt. Egy hasonló ötletből merítkezve kerültek lakóink oly szerencsés helyzetbe, hogy február utolsó szombatján részt vehettek egy disznótoroson. A program alappillére már korábban is felmerült igényként, s volt rá példa, hogy társintézményünktől kaptunk szívélyes meghívást. Jelen esetben a meghívás külső helyről; személyektől érkezett. Történt ugyanis, hogy az év elején felkereste intézményünket egy szimpatikus keresztény üzletember, s felajánlotta szíves segítségét. Egyeztetések útján felvetődött a disznótoros gondolata is.

A házigazda szerepében az országos ÉrMe Klub Bakonyi csoportja és családtagjaik voltak, Várpalotán a Zöld Tanodában. A februári napon lakóink aktív résztvevők voltak a feldolgozás különböző részeinél; rizs főzése, kolbásztöltés, húsdarálás. A program különlegességét adta, hogy egyben remek érzékenyítés is volt a résztvevő családoknak.

A közösen készült ételek, az ismerkedések, az új illatok és helyszín mindenkiben maradandó emléket hagyott. A szervezők is egyöntetűen nyilatkozták, hogy szerintük is remekül sikerült a program és nyitottak akár más jellegű kikapcsolódásban, érzékenyítésben részt venni.