Kürtöskalács készítés

Kürtöskalács készítés

 

A kürtős kalács egy erdélyi specialitás, melyet kemencében esküvőkre, egyházi ünnepekre, keresztelőkre és fontos vendégek fogadására készítettek.

 Ezen különleges étellel kapcsolatban máig is rengeteg vita kering, miszerint „kürtös kalácsról”, vagy „kürtőskalácsról” van-e szó. Sokan úgy gondolják, hogy az előbbi elnevezés megfelelőbb, mert ez az ízletes sütemény egészen a honfoglalásig vezethető vissza. A portyázó magyarok lisztet és tojást zsákmányoltak, tésztát gyúrtak belőle, majd kürtjeikre csavarták és megsütötték a tábortűznél. Mások úgy vélekednek, hogy a kürtőskalácsnak semmi köze sincs a honfoglaló magyarokhoz, mert ezt az ételt már csak akkor készítették, amikor már megtelepedtek és konyhával rendelkeztek. Megint másik elképzelés, hogy a kalács a kályhacsőről kapta nevét, hiszen Székelyföldön a kályhacsövet kürtőcsőnek hívják. A kalács nagysága és átmérője is erre utalhat. A leleményes székelyek a keményfa parazsát kivették a kályha tetejére, vagy a kemence elé és ott a parázs felett forgatva sütötték a kalácsot.
Bármelyik monda is legyen igaz, lakóink is kipróbálhatták magukat kürtöskalács készítés közben.