Kirándultak a Kiskastélyosok

Dáka

2021. augusztus 7.

Bakonyi kirándulás

 

Augusztus 7-én a Kiskastély és Kastély gondozási egységek ellátottjai kiránduláson vettek részt a Bakony vadregényes tájain.

Kisvonattal indultunk az erdei kalandozásra hegyen völgyön át. Németbányán megtekintett Szent Márton kápolnát. A kápolna 1998-ban, a németek kitelepítése 50. évfordulójának emlékére készült széleskörű összefogással. Tovább haladva a bükkösök mélyén a Pisztrángos tóhoz érve piknikeztünk illetve a bámulatos környéket tekintettük meg.

A rövid pihenőt követően tovább robogott a kisvonat az égig érő fák birodalmába. Kincset találtunk bizony, mert a természet csodája maga a kincs. Roth Gyula tanösvényen sétálva ismerkedtünk meg a természetes szaporulatú bükkös erdő résszel.

Túrán befejezéseként Iharkúti Emlékparkot tekintettük meg.

A község alatt található bauxitvagyon kitermelését 1979-ben kezdték meg. A fogyatkozó falu önállóságát 1981-ben megszüntették, területét a szomszédos Bakonyjákóhoz csatolták. Iharkút utolsó lakosainak Bakonyjákón, Németbányán, Herenden, továbbá Pápán juttattak új házakat, lakásokat. A falu temetőjét is áttelepítették. A falu épületeit lebontották, Iharkút területét pedig egy hatalmas külszíni bauxitbánya foglalta el.

Nagyszerű élmény, amikor a természet bűvöletében élőkkel járhatjuk az erdőt a bakonyi lankákon.