2021.07.23 Borgátai nyaralás

Az idei borgátai nyári tábort 2021. július 19-23. között tartottuk meg.

Ezen időszak alatt összesen 19 fő fogyatékkal élő és pszichiátriai beteg tudott életre szóló élményt gyűjteni. Figyelmet fordítottunk arra is, hogy olyan ellátottak is részt tudjanak venni a nyaraláson, akiknek eddig még nem volt rá lehetőségük.

A táborban kiemelt hangsúlyt fektettünk a vízzel való ismerkedésre, a strandolásra, a közös étkezésekre, a beszélgetésekre, a zenére és a táncra.

Felejthetetlen emlék volt megtapasztani, hogy a zene és a tánc milyen mélységben köti össze az embereket, elősegítve a társadalom integrációját fogyatékkal élők és egészséges személyek között. A táborban felcsendült zene hívogató volt más, a helyszínen nyaraló emberek, családok számára is.  Lelket és szívet megérintő volt, hogy az ellátottak köré gyermekek gyűltek össze: hallhattuk őszinte és érdeklődő beszélgetésüket, láthattuk szívből jövő mosolyukat.

A gyermekeken túl felnőttek is érdeklődve figyelték a csoportot. Így ismerkedhettünk meg például az egészségügyben dolgozó hölgyekkel, akik ugyancsak részt vettek a Jerusalema tánckihíváson, és így szívesen csatlakoztak a mi táncos lábú lakóinkhoz.  Hívogató volt erre a zenére a közös koreográfia, a közös táncolás megélése.

A tábor első napján minden résztvevő kapott egy élmény füzetet saját névvel ellátva, melybe az élményeiket, emlékeiket fogalmazhatták meg a lakók és az őket kísérő segítők. Az írni nem tudó ellátottaknak segítettünk leírni az általuk megfogalmazott sorokat, illetve többen rajzokkal jelenítették meg a számukra oly fontos pillanatokat. Napi lebontásban dolgoztak az élmények feldolgozásán, a füzet pedig a nyaralás végére szépen tellett. Az új barátainktól még reggel elbúcsúztunk, azzal az ígérettel, hogy találkozunk még, és bízunk abba, hogy életre szóló kapcsolatot fogunk ápolni, hiszen felejthetetlen, boldog pillanatokat éltünk át a borgátai strandon, és kempingben.

Köszönettel tartozunk a Velük Értük Alapítványnak, hogy támogatásukkal ez a nyaralás megvalósult.

Egy társadalom fejlettségének alapvető fokmérője, hogy miként viszonyul a fogyatékkal élő polgáraihoz. Ez a nyaralás is bizonyította, hogy igenis léteznek még szociálisan érzékeny emberek; hogy fontos az integráció, az interakció az emberek között.

Öröm volt az ellátottak számára kinyitni a világot, a tábor által is megmutatni az élet szépségeit és sokszínűségét, melynek ők is a részesei.