Fűben, fában orvosság

Nyírlak

Nyírlak

2022. 07. 29.

Fűben fában orvosság – kerti munkák

 

Július végén ismételten betakarítottuk a kertünkben található fűszernövényeket: mentát, citromfüvet, zsályát, és az édesköményt. A férfiak leszedték, míg a hölgyek szépen megtisztították. Utána szárítjuk az árnyékban, hogy a színe megmaradjon. Aztán palackba zárjuk a nyár ízeit, hogy télen felhasználjuk.

Az üvegházban a folyamatos szellőztetés és locsolás mellett  édes és erőspaprika terem már, illetve a  paradicsom is pirosodik. A batáta levelei csodálatosak, a tök már javában adja a termését, mindez persze a fejlesztő foglalkoztatásban dolgozók gondos keze munkájának köszönhető.

A veteményeskert gondozása mellett bőven akad még tennivaló az intézményben, hisz a zöldterület nagysága miatt a fűnyírás, kaszálás folyamatos. Nem maradhat el a virágok locsolása sem, melyek szebbé teszik az udvart és parkot.

Nagyon fontos, hogy az intézmény területén semmilyen vegyszert nem használunk, minden bio, a permetezés a csalán áztatott levével történik.

A lehullott nyesedékekből, zöld szárakból, zöldhulladékból komposzt készül, ezt használjuk fel újra trágyázás gyanánt. Ez  a természet ritmusa, az örök körforgás.