Bemutatkozás

Intézményünk épülete az 1960-as évektől óvodaként működött, ami a lecsökkent gyermeklétszám miatt bezárt. 2004-ben a Veszprém Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Krámli Ida kezdeményezésére létrehozta a már működő „Éltes Mátyás” Fogyatékosok Nappali Intézménye bővítéseként a Gondozóházat. Ekkor nagy átalakításra került sor, mely során egy modern, tágas világos részben akadálymentesített épületbe költözhetett a már régóta erre váró tíz lakó.
2013-ban állami fenntartásba került az intézmény, a fenntartó a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság lett, a nevünk Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek Gondozóházára változott.
2014. óta Dáka 8. számú telephelyeként működünk.

2022. október 01-től a gondozási hely ápolást, gondozást nyújtó intézményi ellátás keretében fogyatékos személyek otthonaként működik, továbbra is tíz fő középsúlyos értelmileg akadályozott felnőtt férőhelyszámmal. Két négyágyas és egy kétágyas szobában teljes körű ellátást biztosítunk a szolgáltatást igénybe vevő lakók részére.

Az intézményben való elhelyezés oka a szülők idős életkora, megromlott egészsége, a család tehermentesítése illetve krízishelyzet kialakulása az otthoni környezetben.

Kiszámítható napirend szerint éljük mindennapjainkat, ami biztonságot jelent lakóink számára. Délelőtt fejlesztő foglalkoztatás keretében kertészkednek és szőnek fiataljaink. Délutánonként fejlesztő foglalkozásokat tartunk, melynek célja, hogy szinten tartsuk gondozottaink kommunikációját, logikáját. Véleményüket mindig meghallgatjuk, kéréseiket a lehetőségek keretein belül figyelembe vesszük.

Heti rendszerességgel kutyaterápián, Meridián tornán és zenefoglalkozáson vesznek részt lakóink. Kedden és csütörtökön közös vásárlásra nyílik lehetőségük, minden nap sétálunk, tornázunk a friss levegőn. Gondoskodunk a szabadidő hasznos eltöltéséről, a helyi kulturális programokon, kiállításokon részt veszünk. Minden évben színházlátogatást, és egyhetes nyári üdülést szervezünk lakóink részére. Az Anyák napját és a Karácsonyt a hozzátartozókkal együtt megünnepeljük.

Munkánk során az emberi méltóságot tiszteletben tartva szeretettel, ugyanakkor következetesen viszonyulunk lakóinkhoz. A fiatalok otthonuknak tekintik környezetüket, társaikat és gondozóikat szeretik.