Fedezzük fel újra - a sokoldalú birs

Nagyanyáik a szekrény tetején illatosításra használták és birsalmasajtot készítettek belőle. A modern háziasszonyok salátának, levesnek és köretnek is tálalják. Az almával és a körtével egyenlő a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb.

A birs a pektintartalma miatt leköti a méreganyagokat. Izületi fájdalmakba szenvedők egyenek minden nap birset, de jó nyákoldó hatása is van. Ezzel a kissé elfelejtett gyömölccsel ismerkedünk mi is. Megtapasztaltuk, hogy kemény állaga miatt több munkaráfordítást igényel a tisztítása, darabolása, ezért a fiú segítségét vettük igénybe erre a feladatra. A kellemes illatok hatására előkerültek a gyermekkori élmények, mert többen is emlékeztek arra, hogy náluk is készült ilyen. Mi kompótot készítettünk belőle és igen örültünk annak, hogy ilyen finom csemegét fogyaszthattunk.