Kalácssütés

Sülnek a kalácsok

A kalács a legkedveltebb kelt tészta. Mindenki ismeri a húsvéti, a karácsonyi kalácsot tojással, sonkával. Szeged környékén ismert a mindenszenteki puszta  kalács, amit a koldusoknak osztottak.

Ellátottjainkkal 2022. augusztus 24-én intézetünkben kalácsot sütöttünk. Szükség volt az erős férfi kézre a dagasztáshoz, a női kezekre a tészta formálásához. Élesztővel, tojással, kevés cukorral, vajjal dagasztottuk simára a tésztát. Lakóink nagyon csodálkoztak, hogy ez ennyire fárasztó munka. Jó volt látni, ahogy a konyhaajtóban egymás után tűntek fel a fejecskék, kukucskáltak, mi is történik itt.

A dagasztás után duplájára kelesztettük. Aztán fontuk, és tepsibe helyeztük. Ismételten kelesztettük, de már csak rövid ideig, aztán forró sütőben aranybarnára sütöttük. A kalács illata terjengett az egész épületben.

Még melegen felszeleteltük apró falatkákra, málnalekvárral ízesítettük.

Lakóink örömmel fogyasztották, kérték, máskor is készítsünk kalácsot!