Bemutatkozás

A lesencetomaji pszichiátriai betegeket és fogyatékos személyeket ellátó intézmény 58 éves múltra tekint vissza. Az 1955. őszén megalakult intézmény 70 fő ellátottal és 20 fő dolgozóval kezdte meg tevékenységét a településen meglévő Nedeczky család vadászkastélyában. Ebben az időszakban sem villanyvilágítás sem vízellátás nem volt biztosított. A Sümegről áthelyezett lakók nagyon nehéz körülmények között kezdték meg az intézmény első igazgatójának Zalatnay Attila Úrnak irányításával az életüket. A folyamatos fejlesztés révén a 70-es évekre az akkori elmeszociális otthonban már 140 ellátott és 56 fő dolgozó végezte a munkáját. Az akkor meglévő fenntartó megyei önkormányzat határozata értelmében 1982-ben megkezdődött egy új, az akkori kor igényeinek megfelelő épületrész kialakítása. Melynek 1986-os átadása révén lehetőség nyílt a további létszámbővítésre, illetve az ellátotti csoport szerinti ellátásra. Hisz erre az időszakra már az intézményben 196 fő ellátását biztosították. A volt kastélyépületben 6-8 ágyas szobákban 140 fő szellemi és más fogyatékossággal élő ellátott gondozását biztosították, míg az 1986-ban átadott új épületszárnyban kapott elhelyezést az 56 pszichiátriai beteg. Ettől az időszaktól beszélhetünk a szolgáltatást igénybe vevő ellátottak szervezett foglalkoztatásáról is. A kezdeti időszakban a Sümeg-i Háziipari Szövetkezet bedolgozóiként végeztek munkát, melyért térítésben részesültek az ellátottak. Ezt a fajta munkavégzést tekintjük mai szociális foglalkoztatás alapjainak, melyben jelenleg 61 fő rehabilitációs foglalkozásban részt vevő, 8 fő fejlesztő-felkészítő munkát végző ellátott, valamint a Fővárosi Kézműipari Kht intézményi telephelyén külső foglalkoztatottként dolgozó 16 fő végzi munkáját, melyért munkadíjat illetve munkabért biztosít az intézmény és a külső foglalkoztató számukra.

Jelen időszakban a lesencetomaji intézmény a Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Intézményének 5. sz. telephelyeként működik. 140 fő fogyatékkal élő személy ellátását valamint 56 fő pszichiátriai beteg gondozását továbbá 10 fő fogyatékkal élő személy nappali ellátását biztosítja a 99 fő dolgozó.

Jelenleg 3 épületben nyernek elhelyezést az ellátottak, hisz 2003-ban pályázat nyerteseként lehetőség nyílt egy 10 fő ellátását biztosító lakóotthon megépítésére.

A teljes körű gondozás-ápolás 4 gondozási egységben történik. A kastélyépület földszintjén nyernek elhelyezést azon ellátottak, akik teljes körű ápolásra szorulnak. Ezt az osztályt ápolási osztályként működtetjük.
A kastélyépület emeletén történik a középsúlyos fogyatékkal élő személyek ellátása gondozási osztály keretében.

A kastélyépület átjáró folyosóval van összekötve az úgynevezett új épülettel, melyben a harmadik gondozási egység kap helyet, ez az épület akadálymentesített, és a pszichiátriai betegek ellátását valamint a mozgáskorlátozott lakók elhelyezését biztosítja. Ebben az épületben kapott helyet a lakóotthonszerű ellátás pszichiátriai betegeket ellátó 10 fős részlege, valamint a volt szolgálati lakás átalakításával külön bejárattal 9 fő fogyatékos személyt ellátó egység.
A negyedik gondozási egységhez tartozik még az előzőekben említett két egységen túl a lakóotthon, mely a telephelyhez tartozó parkban, elkülönítetten található. A kétágyas, fürdőszobás elhelyezés szolgálja az ellátottak kényelmét.

Az 56 fő gondozó-ápoló szakember mellett 12 fő mentálhigiénés szakember, 3 fő szociális foglalkoztatást segítő, 2 fő adminisztratív dolgozó, 8 fő takarító, 8 fő konyhai dolgozó, valamint 3 fő mosodai és 5 fő műszaki dolgozó , 1 fő vezető ápoló és 1 fő részlegvezető legjobb tudása szerint végzett munkája biztosítja a 196 fő ellátott teljes körű gondozását-ápolását, valamint a nappali ellátást jelen pillanatban igénybe vevő 8 fő ellátását.

Az ellátottak egészségügyi ellátását a helyi háziorvos biztosítja heti 3 alkalommal, míg a pszichiátriai ellátást neurológus pszichiáter szakorvos látja el havi rendszerességgel, illetve soron kívüli szükség szerinti ellátási igénnyel.

Megközelíthetőség

A lesencetomaji telephely Tapolca és Keszthely között a 84-es főközlekedési út szomszédságában a Balatontól 8 km-re található. Telephelyünk tömegközlekedési eszközzel jól megközelíthető. Veszprém és Keszthely között közlekedő autóbusz megállója a telephely kapujában található.


Nagyobb térképre váltás

Az intézmény Lesencetomaj központi helyén a posta, a plébánia, a templom, kultúrház, polgármesteri hivatal, iskola és a vegyesbolt közvetlen szomszédságában található. Másfél hektáros ősi park területén, melyben 200-250 éves védett platánok és mammutfenyő található.

Gépkocsival érkezők számára parkolási lehetőséget az intézmény területén kialakított parkolóban biztosítunk.
Telephelyünk nyitott, bármikor látogatható.