Gasztronómiai délelőtt, vagyis Rákóczitól Lord Sandwichig

2022.02.25.

A szerelem oltárán elhamvadnak a lángok,
de a tűzhely vonzereje örökké tart.”

Számos ételünk kötődik földrajzi helyekhez vagy személyekhez, ezért arra gondoltuk, hogy összegyűjtjük a legismertebbeket egy csokorba és lakóinkat is megismertetjük azzal, hogy milyen összefüggésben van egyes étel a névadójával.  Így megtudhattuk, hogy többek között a Mikszáth-szelet, az Újházy-tyúkhúsleves, a Rákóczi-túrós vagy a Dobostorta miért is kapta a nevét. Új ismeretként megtudhattuk, hogy az Aranybakancs nem más, mint a füstölt köröm, amely Jókai bablevesét ízesíti. Említést tettünk nemzetünk jellegzetes italairól, mint a bor, pezsgő, megismertük Szegedy Róza ürmös borának receptjét. Kiemeltük Kossuthot, akiről nagyon sok ételt elneveztek, mert mindenhol jó szívvel fogadta, amikor valamivel kínálták. A szakácsok és vendéglősök pedig tiszteletük jeléül róla nevezték el, ami különösen ízlett neki.
Beszélgetés közben többen is hozzá tudtak szólni az elhangzottakhoz, ismeretük a témában széleskörű volt. A program végén említést tettünk Lord Sandwichről, majd közösen elkészítettük különleges szendvicseinket.
Ezen a napon intézményünkben pont bableves volt az ebéd, amit mindenki jóízűen fogyasztott el, azzal a tudattal, hogy babcsuszpájzot esznek.